Kā izvēlēties gaļu nogatavināšanai – STEAK SUPPLY
agedbeef

Kā izvēlēties gaļu nogatavināšanai

Visbūtiskākais, kas Jums ir jāzina – nogatavināšanai der praktiski jebkāda gaļa. Izvēloties gaļu ikdienas vai svētku ēdienu gatavošanai, obligāti savam miesniekam pavaicājiet, vai šī gaļa ir atradusies ledusskapī šim nolūkam nepieciešamo laiku, un ieteicams atteikties no pirkuma veikšanas, ja Jums atbild, ka dzīvnieks ticis tikai vakar kauts. Jo nebūt nav gana ar nokaušanu vien. Un kaut arī Lietuvā kvalitatīvi nogatavināta gaļa ir sastopama aizvien retāk, tomēr ikviens, kuram ir nācies pagaršot nogatavinātu gaļu, kā likums, pie lētās gaļas vairs klāt neķeras. Visiem tiem, kuriem nav bijusi šāda iespēja, kā arī tiem, kuri uzskata, ka tas viss ir pilnīgas muļķības un nogatavināšana ir tikai tāds kapitālistu untums – atliek turpināt tīksmināties par „gumijām” ar gaļas garšu. Lūk, atgriežoties pie gaļas, nepieciešams atzīmēt, ka neraugoties uz to, ka nogatavināšanai ir derīga jebkura dzīvnieka gaļa, tomēr katrai gaļai ir vajadzīgs atšķirīgs nogatavināšanas periods. Lūk, zināšanai:

  • Kaut arī putniem ar balto gaļu, t.i., tītaram un vistai nav nepieciešama nogatavināšana, tomēr to noturēšana ledusskapī uz 2-3 dienām tikai sekmēs šīs gaļas garšas kvalitāšu celšanos. Tostarp putnus, ar sarkano gaļu, var nogatavināt 30 un vairāk dienu ilgumā.
  • Dzīvnieku gaļu ir jānogatavina 7-14 dienu ilgumā. Ļoti svarīgi zināt, ka gaļu nevajag sagriezt. Diemžēl jāteic, ka šo nosacījumu visbiežāk nevar izpildīt, jo mednieki ir raduši tumsā sadalīt notverto medījumu, gaļas asortu veidā, ar visiem kauliem un ādu.
  • Cūkgaļa, ar kuras nogatavināšanu neviens pārmērīgi neaizraujas, var tikt nogatavināta 35-42 dienas.
  • Ja Jums garšo teļa gaļa, atcerieties, ka tai ir nepieciešama sausā nogatavināšana, vismaz 12 dienu ilgumā.

Minimālais nogatavināšanas laiks liellopu gaļai ir 18 dienas. Maksimālais – var ilgt 180 dienu garumā. Jā, tieši tā! Šāda gaļa lieliski der ēdiena gatavošanai! Protams, ka tajā ir esošs zilais pelējums, ar attiecīgiem sieriem raksturīgu piegaršu, un šāda ilguma nogatavinātas gaļas garša var nebūt pieņemama visiem, taču, jāteic, ka sieri ar zilo pelējumu arī visiem nebūt negaršo, vai ne?

Sagatavots saskaņā ar virtuves šefpavāra L. Čepracka ieteikumiem.